Overtuigend presenteren

Overtuigend presenteren

Presentatie… Sommige mensen zijn geboren met een talent voor presenteren. Menigeen wordt echter al zenuwachtig bij alleen het lezen van het woord. Presentaties komen in veel vormen en maten, voor grote groepen, voor collega’s of voor een potentiële klant. Hoe zorgt u voor een goede, overtuigende presentatie?

Tip 1: Een goed begin is het halve werk

En nee, ik heb het hier niet over die blitse openingszin waarmee u direct alle aandacht trekt. Het gaat hier om de voorbereiding van het technische deel van presentatie. Zorg voor duidelijke sheets met niet teveel tekst. Zorg ervoor dat u weet hoe de apparatuur werkt en breng uw presentatie op verschillende bestandsdragers mee. Zo voorkomt u extra stress.

Tip 2: Maak ook non-verbaal kabaal

Wist u dat 60% van de boodschap wordt overgebracht door lichaamstaal, 30% door de klank van uw stem en slechts 10% door de daadwerkelijke inhoud van uw boodschap? Zorg er daarom voor dat u tijdens het presenteren stevig staat en geloof in wat u zegt. Wees baas over uw eigen verhaal. Als u niet gezegend bent met een talent voor presenteren betekent dit dat u moet oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Tip 3: Interacteer met uw publiek

Stel vragen. Hiermee trekt u niet alleen aandacht maar u zorgt er ook voor dat het publiek zich meer betrokken voelt. Heeft u te maken met een passief publiek? Stel dan alleen gesloten vragen of gebruik stellingen waarop mensen kunnen antwoorden door hun vinger op te steken.

Tip 4: Less is more

Pas de kunst van het weglaten toe. Zet op elke dia 1 kernpunt en vertel de rest. Zet uw boodschap op scherp en herhaal de belangrijkste boodschap een aantal keer. Durf stiltes in te plannen. Correct gebruik van pauzes en stiltes zorgt er namelijk voor dat u de aandacht beter vast kunt houden én dat de boodschap beter wordt begrepen (http://cogprints.org/884/3/Zellner.SpeechPauses.pdf).

Tip 5: Het einde kroont het werk

95% van alle presentaties wordt afgesloten met “bedankt voor uw aandacht” of “heeft u nog vragen”. Niets mis mee, maar ook niet origineel. De afsluiting is hoe uw publiek zich uw presentatie zal herinneren. Stap eens van het veilige pad af en kies voor een originele afsluiting die choquerend of humoristisch is. Gegarandeerd dat men over uw presentatie nog wel even napraat!

Wilt u meer weten over correct en met impact presenteren? Onze adviseurs helpen u graag verder. Neem hier contact met ons op.

Projecten